Ekspresy do kawy w małej gastronomii
| Kategorie: Gastronomia
Tagi: gastronomia ekspresy gastronomiczne
24 września 2015, 13:27
Klienci odwiedzający małe lokale gastronomiczne takie jak kawiarnia, pizzeria, pierogarnia itp. są zwykle zainteresowani zamówieniem nie tylko czegoś do jedzenia, ale i do picia. Lokal powinien zatem oferować różne opcje w tym zakresie, a zabraknąć wśród nich nie może kawy.
Jaki ekspres dobry do lokalu?
Sprawne serwowanie kawy w małej gastronomii jest możliwe w głównej mierze dzięki specjalnym ekspresom odpowiednio dobranym pod kątem potrzeb danego lokalu. W ich zakresie wybór jest obecnie bardzo duży, dlatego też decydując się na zakup trzeba zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim warto sprawdzić czy ekspresy gastronomiczne (https://www.gastrowar.pl/pl/c/Ekspresy-do-kawy/221) mają ograniczenia ilości kaw, jakie można zaparzyć w trakcie obowiązywania umowy gwarancyjnej. Jeśli limit zostanie przekroczony, a dojdzie do uszkodzenia sprzętu, jest spore prawdopodobieństwo, że nie zostanie naprawiony w ramach gwarancji.
Moc grzałki i funkcjonalność sprzętu
Ponadto istotnym parametrem jest moc grzałki, która zwykle mieści się w przedziale od 1050 W do nawet 2650 W. O funkcjonalności ekspresu decyduje też ilość bojlerów oraz opcja automatycznego spieniania mleka.
Współcześni restauratorzy dokładają wielu starań, by wychodzić naprzeciw oczekiwaniom klientów. Stąd też coraz większe zainteresowanie wzbudzają restauracje rodzinne, gdzie można przyjść razem z dziećmi i mieć pewność, że nie zabraknie tu licznych atrakcji przygotowanych specjalnie z myślą o najmłodszych.
Każda osoba decydująca się na uruchomienie własnego lokalu gastronomicznego musi podjąć szereg ważnych decyzji dotyczących odpowiedniego wyposażenia. Jednym z najczęściej pojawiających się dylematów jest wybór pomiędzy kuchnią gazową a elektryczną. Które rozwiązanie jest lepsze?
Nowoczesne gotowanie trudno wyobrazić sobie obecnie bez wielu ułatwiających to urządzeń i akcesoriów – zwłaszcza wówczas, gdy w rachubę wchodzi przygotowywanie posiłków na większą skalę. Tak więc na wyposażeniu każdego lokalu świadczącego usługi gastronomiczne musi znaleźć się szereg sprzętów, wśród których znajdują się miksery.