Sztuka miksowania – czyli miksery w gastronomii...


Autor: wincin | Kategorie: Gastronomia 
Tagi: gastronomia   miksery kuchenne profesjonalne  
06 września 2015, 13:17

Nowoczesne gotowanie trudno wyobrazić sobie obecnie bez wielu ułatwiających to urządzeń i akcesoriów – zwłaszcza wówczas, gdy w rachubę wchodzi przygotowywanie posiłków na większą skalę. Tak więc na wyposażeniu każdego lokalu świadczącego usługi gastronomiczne musi znaleźć się szereg sprzętów, wśród których znajdują się miksery.

 

Miksery gastronomiczne a domowe

Mikser to jedna z rzeczy niezbędnych zarówno w domowej, jak i w profesjonalnej kuchni. Służy do wyrabiania ciast, ale przydaje się też do przygotowywania mas spożywczych czy sosów. Choć ich przeznaczenie jest takie same, to jednak należy zauważyć, że miksery kuchenne profesjonalne różnią się od tych domowych. Są przede wszystkim większe i mają znacznie lepsze parametry techniczne ze szczególnym naciskiem na zwiększoną moc. Poza tym w gastronomii używa się różnych typów mikserów – zależnie od konkretnej czynności.

 

Rodzaje profesjonalnych mikserów

I tak modele spiralne są przeznaczone do wyrabiania ciężkich ciast, np. na pizzę, planetarne – sprawdzają się przy lekkich ciastach i ubijaniu piany, zaś ręczne są niezastąpione podczas przyrządzania np. kompotów i zup.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz