Archiwum wrzesień 2015


Ekspresy do kawy w małej gastronomii
Autor: wincin | Kategorie: Gastronomia 
Tagi: gastronomia   ekspresy gastronomiczne  
24 września 2015, 13:27

Klienci odwiedzający małe lokale gastronomiczne takie jak kawiarnia, pizzeria, pierogarnia itp. są zwykle zainteresowani zamówieniem nie tylko czegoś do jedzenia, ale i do picia. Lokal powinien zatem oferować różne opcje w tym zakresie, a zabraknąć wśród nich nie może kawy.

 

Jaki ekspres dobry do lokalu?

Sprawne serwowanie kawy w małej gastronomii jest możliwe w głównej mierze dzięki specjalnym ekspresom odpowiednio dobranym pod kątem potrzeb danego lokalu. W ich zakresie wybór jest obecnie bardzo duży, dlatego też decydując się na zakup trzeba zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim warto sprawdzić czy ekspresy gastronomiczne (https://www.gastrowar.pl/pl/c/Ekspresy-do-kawy/221) mają ograniczenia ilości kaw, jakie można zaparzyć w trakcie obowiązywania umowy gwarancyjnej. Jeśli limit zostanie przekroczony, a dojdzie do uszkodzenia sprzętu, jest spore prawdopodobieństwo, że nie zostanie naprawiony w ramach gwarancji.

 

Moc grzałki i funkcjonalność sprzętu

Ponadto istotnym parametrem jest moc grzałki, która zwykle mieści się w przedziale od 1050 W do nawet 2650 W. O funkcjonalności ekspresu decyduje też ilość bojlerów oraz opcja automatycznego spieniania mleka.

Profesjonalny grill – obowiązkowy w restauracji...
Autor: wincin | Kategorie: Gastronomia 
Tagi: gastronomia   grille żeliwne  
18 września 2015, 13:23

Współcześni restauratorzy dokładają wielu starań, by wychodzić naprzeciw oczekiwaniom klientów. Stąd też coraz większe zainteresowanie wzbudzają restauracje rodzinne, gdzie można przyjść razem z dziećmi i mieć pewność, że nie zabraknie tu licznych atrakcji przygotowanych specjalnie z myślą o najmłodszych.

 

Dobry pomysł to podstawa

Rodzinne restauracje to dość specyficzne lokale, na które jest obecnie spore zapotrzebowanie. Dla właściciela oznacza to konieczność zorganizowania restauracji w taki sposób, by była ona miejscem przyjaznym zarówno dla rodziców, jak i dla ich pociech. Niezwykle ważne w tym kontekście jest opracowanie odpowiedniego menu – i tu znakomicie zdają egzamin potrawy grillowane. Niezbędny jest zatem zakup profesjonalnego grilla – a w tym zakresie wybór jest obecnie spory.

 

Grille stalowe i żeliwne

Profesjonalne grille można podzielić na modele z rusztem stalowym bądź żeliwnym. Zarówno grille żeliwne, jak i stalowe, mają szereg zalet. Ruszty żeliwne są bardzo trwałe i odporne na korozję, dłużej się nagrzewają, ale też i dłużej trzymają ciepło.

Kuchnia gazowa czy elektryczna – co do...
Autor: wincin | Kategorie: Gastronomia 
Tagi: gastronomia   kuchenki gazowe 6 palnikowe  
12 września 2015, 13:21

Każda osoba decydująca się na uruchomienie własnego lokalu gastronomicznego musi podjąć szereg ważnych decyzji dotyczących odpowiedniego wyposażenia. Jednym z najczęściej pojawiających się dylematów jest wybór pomiędzy kuchnią gazową a elektryczną. Które rozwiązanie jest lepsze?

 

Upodobania a realne możliwości

Na postawione powyżej pytanie nie da się udzielić jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ każda przedstawionych opcji ma swe plusy i minusy. Ponadto trzeba brać poprawkę na to, że nie zawsze preferencje idą w parze z realnymi możliwościami. Dlaczego? Chociażby z uwagi na kryteria, jakim należy sprostać przy montażu urządzeń elektrycznych i gazowych, przy czym te drugie są w tym zakresie bardziej wymagające.

 

Porównywalne ceny zakupu

Do tego dochodzi jeszcze jedna kwestia, a mianowicie taka, że nie zawsze lokal gastronomiczny posiada przyłącze do sieci gazowej – w takim układzie kuchenki gazowe 6 palnikowe czy inne gazowe modele nie wchodzą w rachubę ze względów technicznych. Ceny dobrych jakościowo, profesjonalnych kuchni gazowych i elektrycznych są aktualnie dość porównywalne, ale to te pierwsze są tańsze w eksploatacji.

Sztuka miksowania – czyli miksery w gastronomii...
Autor: wincin | Kategorie: Gastronomia 
Tagi: gastronomia   miksery kuchenne profesjonalne  
06 września 2015, 13:17

Nowoczesne gotowanie trudno wyobrazić sobie obecnie bez wielu ułatwiających to urządzeń i akcesoriów – zwłaszcza wówczas, gdy w rachubę wchodzi przygotowywanie posiłków na większą skalę. Tak więc na wyposażeniu każdego lokalu świadczącego usługi gastronomiczne musi znaleźć się szereg sprzętów, wśród których znajdują się miksery.

 

Miksery gastronomiczne a domowe

Mikser to jedna z rzeczy niezbędnych zarówno w domowej, jak i w profesjonalnej kuchni. Służy do wyrabiania ciast, ale przydaje się też do przygotowywania mas spożywczych czy sosów. Choć ich przeznaczenie jest takie same, to jednak należy zauważyć, że miksery kuchenne profesjonalne różnią się od tych domowych. Są przede wszystkim większe i mają znacznie lepsze parametry techniczne ze szczególnym naciskiem na zwiększoną moc. Poza tym w gastronomii używa się różnych typów mikserów – zależnie od konkretnej czynności.

 

Rodzaje profesjonalnych mikserów

I tak modele spiralne są przeznaczone do wyrabiania ciężkich ciast, np. na pizzę, planetarne – sprawdzają się przy lekkich ciastach i ubijaniu piany, zaś ręczne są niezastąpione podczas przyrządzania np. kompotów i zup.