Archiwum 12 września 2015


Kuchnia gazowa czy elektryczna – co do...
Autor: wincin | Kategorie: Gastronomia 
Tagi: gastronomia   kuchenki gazowe 6 palnikowe  
12 września 2015, 13:21

Każda osoba decydująca się na uruchomienie własnego lokalu gastronomicznego musi podjąć szereg ważnych decyzji dotyczących odpowiedniego wyposażenia. Jednym z najczęściej pojawiających się dylematów jest wybór pomiędzy kuchnią gazową a elektryczną. Które rozwiązanie jest lepsze?

 

Upodobania a realne możliwości

Na postawione powyżej pytanie nie da się udzielić jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ każda przedstawionych opcji ma swe plusy i minusy. Ponadto trzeba brać poprawkę na to, że nie zawsze preferencje idą w parze z realnymi możliwościami. Dlaczego? Chociażby z uwagi na kryteria, jakim należy sprostać przy montażu urządzeń elektrycznych i gazowych, przy czym te drugie są w tym zakresie bardziej wymagające.

 

Porównywalne ceny zakupu

Do tego dochodzi jeszcze jedna kwestia, a mianowicie taka, że nie zawsze lokal gastronomiczny posiada przyłącze do sieci gazowej – w takim układzie kuchenki gazowe 6 palnikowe czy inne gazowe modele nie wchodzą w rachubę ze względów technicznych. Ceny dobrych jakościowo, profesjonalnych kuchni gazowych i elektrycznych są aktualnie dość porównywalne, ale to te pierwsze są tańsze w eksploatacji.